FLUEFISKERI EFTER GEDDER 

Geddefluer
Mørke og "livlige"streamere som bl.a. har mange svenske og danske brakvandsgedder på samvittigheden. 

Geddefluer: Rør eller krog

På krog eller rør

Der skelnes her mellem to typer fluer; traditionelle på krog og fluer bundet på rør. Hvad der foretrækkes må være en smagssag. Eksempelvis er der gode muligheder for at binde en fyldig og velfangende flue på rør.

Rørfluer bundet på normal vis har dog den ulempe, at krogen skal bindes fast på forfangswiren når den er trukket gennem røret. En lidt tidskrævende “øvelse" ved hyppige flueskift som specielt om vinteren og med kolde fingre kan være udfordrende. 

Lidt lettere og hurtigere flueskift kan opnåes ved at binde fluen på krog og benytte en hægtelås monteret på forfanget.

Hyppige flueskift kan være fordelagtige, når der eksempelvis fiskes i vand, hvor der skiftevis er dybere strømrender og lavvandede vige.

Der er mange fordele og få ulemper ved at binde og fiske store geddefluer på rør.

En af ulemperne er, eller rettere var, at rørfluerne ikke hurtigt kan udskiftes - man skal igang med at binde knuder. Og du kender det sikkert? Bare det at få det kraftige stålforfang gennem røret, og få bundet krogen fast med en god knude kan være en udfordring!

streamers pike

I åen

Har gennem tiden eksperimenteret en del med fluer, der hurtigere kunne synke og komme ned til gedderne, der ofte opholder sig tæt på bunden helt inde ved sivkanten i den strømfyldte å.

Med  forskellig succesrate har jeg forsøgt med diverse cones, kugler, cyclobs og tungsten - altsammen udemærket.

Men uanset om du vælger en flue bundet på rør eller krog gælder det om at fiske fluen således, at den præsenteres allermest tillokkende over for gedden.

deadhead pikefly

Når det gælder geddefluer, har fluebinderen gode muligheder for at udleve sin kreativitet ved fluestikket. Som gammel DEAD HEAD falder denne smukke flue i min smag. Om det også gælder gedderne, vides ikke....

Opmærksomhed på noget der kan ædes

En ælling, en døende eller syg skalle, der gisper efter ilt i overfladen, er et let frokostbytte for en sulten gedde. Som vi kikker, når et udrykningskøretøj passerer ude på vejen, eller en smuk kvinde der pludselig er fristende inden for synsvidde, bliver gedden opmærksom på det afvigende og uventede - som måske endda er mad! 

Uro på overfladen tiltrækker sig tydeligvis geddens opmærksomhed!

foam poppers two

Et par af mine favoritter når gedden skal likkes til overfladen.

Top af the pop!

Intensiteten og spændingen er i ligesom popperen i top. Kun tørfluefiskeri hvor en imitation præsenteres på overfladen for den selektive ørred kan måle sig med de dage, hvor gedderne uden at betænke sig kaster sig over poppere fisket på flydeline og kort line.
Popperen placeres inde langs sivkanten, omkring grødebusken eller mellem åkanderne. Når popperen indtages dannes der bølger og kluk/bloblyde. Der holdes pauser mellem de enkelte træk!

Bucktails og streamers

Bucktails og streamers dækker over en lang række fluer, der primært skal imitere fødefisk som skaller, ålekvapper, sild, tobiser, hundestejler og andre af de fisk, der står på menukortet hos vores kære rovfisk. En af klassikerne blandt streamers er Bob Clousers Deep Minnov.
Fluen er bundet således, at krogbøjningen altid vender opad så risikoen for bundbid, når der fiskes dybt, mindskes.
Bob Clousers Deep Minnov i store størrelser, og i lyse og mørkere varianter, bør være fast inventar i alle geddeflueæsker.

Traditionelle Bucktails (fluer der er bundet med en eller flere vinger af bucktail) eller streamers i stor størrelser, vil næsten altid være guf for Naphans.

div pikeflies

Forskellige geddefluer til fiskeri under og over vandet.

Lignende