© 2024 - brakvand.dk - Henrik Leth - Skytten 130 - DK-8920 Randers

Stænger og hjul!
Stænger, hjul og et setup til geddefiskeri, typisk i klasse #8 eller #9.

Stang, hjul, line og øvrigt!

Grejmæssigt adskiller fluefiskeriet efter gedder, i forhold til eksempelvis kystfluefiskeri efter havørred, sig mest ved forfanget og fluerne.

En udskiftning af forfanget og en lidt større flue, vil i de fleste tilfælde være tilstrækkeligt til at konvertere til en god gang geddefiskeri!

Eller endnu bedre: En 9" #8 stang monteret med flydeline, I-line eller en sinktip line på et solidt og ikke alt for tungt hjul med en stabil bremse sammen med det tilpassede forfang, er i langt de fleste tilfælde det ideelle grej når det gælder en gang spændende geddejagt i åen, søen eller på den brakke kyst.

Årsagen til, at det er nødvendigt at ændre på set-up’et er fluernes størrelse og geddernes tandsæt.

Med bevistheden om at gedden i de fleste tilfælde foretrækker en ordentlig mundfuld, er det svært at begrænse sig ved fluestikket. Vi ved at Naphans ofte gerne vil have det stort!

Imidlertid gælder det om at få sammensat stang, line og forfang, så store fluer kan kastes og præsenteres på et kort og kraftigt forfang.
Og det er da for de fleste også sådan, at selv om man efter bedste evne prøver at begrænse sig mest muligt ved fluestikket, så ender de fleste geddefluer med at blive relativt vægtige og byde på en del luftmodstand i forhold til andre fluer.
Grejet skal også vægtmæssigt være balanceret, således at arm og håndled ikke er smadret efter dagens fiskeri!

Hjulet

Selv om fluehjulet ikke er den vigtigste del af udstyret, er vi dog mange, der også her går efter det absolut bedste!
Jeg sætter pris på et fluehjul der:
  • er designet og produceret i materialer for mindst mulig vægt!
  • er enkelt og med en let udskiftelig spole!
  • har en stor spolediameter for hurtig indtagning af linen
  • har en god bremse
  • enkelt at vedligeholde og selvfølgelig smukt at kikke på!

220526 glenstrup epic

I de senere år er  glasrørsstænger blevet moderne. Har kastet med flere af stængerne og må indrømmeat stængerne byder på god "feeling" under kast og fight. 

Stangen

Til geddefiskeriet brugte jeg i mange år min kystfluestang, line og hjul.
I dag bruger jeg oftest den superlækre Scott Radion #8  9". Stangen er meget let,  robust og fungerer rigtigt godt, når den store geddeflue skal placeres få centimeter fra sivene.
Alternativet er en hvid firedelt AG Jensen Trophy Specialist #8, eller en SAGE RPLXi 896-3, der har afløst min ellers trofaste Sage # 8 GFL fra midt 80'erne.
På markedet findes der mange andre fabrikater og modeller i super kvalitet, og til stort set enhver pengepung.
Vigtigt er det, at en god geddestang skal have rygrad til både store fluer og gedder og samtidig være så let, at du ubesværet kan fiske en hel dag! 
 

Flueline

Fluelinens formenmeste opgave er ved sin vægt, at sikre at stangen spændes og at fluen efterfølgende placeres netop dér, hvor du ønsker det, eksempelvis et par centimeter fra sivkanten i den lille vig, hvor der strømlæ. Da geddefluer er store og yder vindmodstand, har flueliner til geddefluefiske kun en ganske kort tapering.
Inden der blev lanceret specielle flueliner til store fluer og poppers, tilpassede vi almindelige standard liner ved at klippe et lille stykke af spidsen for derved at optimere kraftoverførslen.
Udover at præsentere fluen skal fluelinen selvfølgelig have en brudstyrke, der matcher det kraftige forfang og naturligvis trækket fra en hidsig storgedde!
På mine geddeflueline laver jeg løkker - stærke løkker som efter 3 - 4 ture får et grundigt tjek. For aldrig mere skal jeg miste en god Naphans, fordi fluelinen knækker lige over det splejsede øje!

Indrømmet; det er sket et par gange!

2210 flueline beast anmeldelse

Arctic Silver's flueline er designet til at præsentere de helt store fluer. Medbringer altid en line med synkespids og en helflydende. Læs min anmeldelse af linerne her: https://brakvand.com/?view=article&id=2966:beast-flueliner-til-de-helt-store&catid=121

Flueline til forfang

For optimal styrke danner jeg på fluelinen en løkke som holdes af to stykker 0,2o mm. monofil bundet med en nail knot. Knuder og loop påføres et tyndt lag Plastic Padding REPAIR EXSTREME eller tilsvarende. Løkken på monofilforfanget er bundet med en perfection loop.
forfang loop loop

 Loop - Loop den enkelste måde at forbinde flueline og forfang. 

Svejste loops

I dag benytter jeg også svejste loops. For at lave loops benytter jeg en  klar krympefleks, som efterfølgende opvarmes så meget at fluelinens coating smelter sammen.
Efter sammensmeltningen fjerner jeg krympefleksen, og loopen har da et meget proff udseende og er meget slidstærk!
Ps. Har forsøgt med forskellige varmekilder og syntes at en varmluftpistol virker bedst.